Objava - Pomembni datoteki za iskalne avtomate - sitemap in robots

datum objave: 02.04.2020
Zemljevid spletne strani - datoteka sitemap.xml

Zelo pomemben element za boljše rangiranje je zemljevid spletne strani, ki je zapisan v datoteki sitemap.xml. Ta pomaga Googlovim pajkom, da spoznajo celotno zgradbo spletne strani z vsemi njenimi podstranmi. Tako lahko lažje in hitreje pregleda celotno spletno stran, ki jo nagradi z boljšo uvrstitvijo.

 
Za izdelavo zemljevidov spletnih strani je na svetovnem spletu precej orodij, s katerimi lahko izdelate datoteko sitemap.xml, ki ustreza vaši spletni strani. Za naše potrebe uporabljamo XML Sitemaps Generator, ki je na spletu brezplačen, enako datoteko pa dobimo tudi, če jo izdelamo z generatorji drugih ponudnikov.

Datoteko sitemap.xml moramo vgraditi na spletno stran in sicer v index.php. Google bi jo upošteval, ko bi njegovi pajki odkrili spremembo na spletni strani, kar se običajno zgodi v nekaj dneh. Ta proces pa lahko občutno skrajšamo, če o novi datoteki sitemap.xml opozorimo Googla. Na tem mestu omenimo le, da se to naredi z orodjem Google Search Console, več o tem pa v eni od prihodnjih objav.

Datoteka robots.txt

Z datoteko robots.txt povemo iskalnim avtomatom oziroma pajkom, katere podstrani ali datoteke lahko upoštevajo na spletni strani, medtem ko druge ostanejo skrite. Pri tem je potrebno omeniti, da vsi iskalniki ne upoštevajo te informacije vedno enako. Kar npr. Google smatra, naj bo skrito, ni nujno, da bo tako tudi pri vseh drugih.

Za izdelavo datotek robots.txt obstaja na spletu več generatorjev. V studiu G-Soft smo se odločili za orodje firme SEO TOOLS, s katerim delamo že vrsto let.

Ko je datoteka robots.txt izdelana, jo prenesemo v paket spletne strani na poti index.php. Po instalaciji spletne strani na strežniku, kjer gostuje, datoteko še preverimo, če je narejena pravilno. To naredimo z Googlovim orodjem Search Console.
 
Primer datoteke sitemap.xml spletne strani studia G-Soft
sitemap.xml
Primer datoteke robots.txt spletne strani studia G-Soft
robots.txt
Spletni studio G-SOFT
Britof 231d, 4000 Kranj
051 - 212 886
info@g-soft.si