Objava - Orodje Google Search Console - nadzor spletnih strani - 1. del

datum objave: 02.03.2021
Za spremljanje dogajanja in nadzor spletih strani je poleg orodja Google Analytics na razpolago še Googlovo drugo orodje in sicer Search Console, obe pa sta na voljo brezplačno. Seveda mora imeti uporabnik registriran svoj račun, da lahko vstopa vanj. Orodje služi tako lastniku spletne strani kot tudi izdelovalcem, da imajo vpogled v vse svoje izdelke z enega mesta.
 
Orodje Google Search Console - nadzor spletnih strani - 1. del
Potem ko izdelamo neko spletno stran, jo moramo najprej prijaviti pri Googlu. To naredimo tako, da URL naslov spletne strani vpišemo v okence z oznako Išči znamko. Nahaja se levo zgoraj, kjer je na prvi sliki vpisan naslov https://www.g-soft.si. Na istem mestu lahko izdelovalci spletnih strani vpišejo tudi ostale spletne naslove svojih izdelkov.
 
Pregled
 
Ta možnost nam pod naslovi Uspešnost, Zajem in Izboljšave daje celovit pregled nad dogajanjem na spletni strani in napakah ter izboljšavah na njej. Podrobnejša razlaga je bolje razložena nekoliko nižje.
 
Orodje Google Search Console - nadzor spletnih strani - 1. del
Uspešnost
 
Diagram obiskov spletne strani, ki velja za izbrano časovno obdobje, nam v grafični obliki izpiše samo tiste obiske, do katerih je prišlo s klikom na naš URL v Googlovem iskalniku. Pravzaprav gre za štiri različne grafe, ki se izrišejo vsak v svoji barvi. Na voljo je še filter, s katerim lahko izločimo obiske glede na poizvedbo, vse podstrani, države in naprave.
 
Orodje Google Search Console - nadzor spletnih strani - 1. del
Pregled URL-ja
 
Če izberemo to možnost, preverimo, ali je URL naslov vpisan v Googlu, ali je z zajemom vse v redu in ali je spletna stran prijazna do mobilnih naprav.
 
Zajem
 
Orodje Google Search Console - nadzor spletnih strani - 1. del
Prikaz napak na spletni strani, števila opozoril in števila veljavnih ter izločenih podstrani je omogočen po odprtju podstrani Zajem. V Podrobnostih so navedene napake in informacija o tem, če so še prisotne, ali pa smo jih že odpravili.
 
Ker je podrobnejši pregled orodja Search Console predolg za eno objavo, bomo opis na tem mestu prekinili, nadaljevali pa bomo v naslednji objavi.
 
Spletni studio G-SOFT
Britof 231d, 4000 Kranj
051 - 212 886
info@g-soft.si