Povzetki knjig

Na tej strani se nahajajo povzetki knjig, ki so zanimive in poučne s področja zgodovine, glasbe in slikarstva. Taka oblika zapisov je zelo dobrodošla za vse, ki bi radi obogatili svoje znanje o določeni snovi, pa za daljše branje nimajo dovolj časa. Tisti, ki so navedene knjige že prebrali, lahko vsebino na ta način hitro obnovijo. Vse spodaj navedene knjige smo prebrali sami, napisali povzetke, na tem mestu pa jih delimo brezplačno vsem, ki jih to zanima.
Pokaži več
Kako lahko pridete do posameznega povzetka knjige, je opisano spodaj.

Zgodovina

Kleopatra - Stacy Schiff
Knjiga o egipčanski kraljici Kleopatri (69 do 30 pr.n.š.)
Na prestolu je nasledila svojega očeta Ptolemaja XII., ki je bil potomec generala vojske Aleksandra Velikega. Kleopatra je bila kraljica Egipta, čeprav je v njej tekla grška kri. Ljubimkala je z Julijem Cezarjem, po njegovi smrti pa z Markom Antonijem. Umrla je v Aleksandriji, potem ko je Oktavijan premagal njenega ljubimca.
Sveta kri in sveti gral - M. Baigent, R. Leigh, H. Lincoln
Zgodovinska knjiga o skrivnih združbah, Jezusu Kristusu in njegovi krvni liniji
Zelo zanimiva knjiga o dogajanju pred našim štetjem, Jezusu Kristusu, svetem gralu, Sionskem redu, vitezih templjarjih, katarih in Merovingih, varuhih Kristusove krvne linije. Knjiga je služila Danu Brownu pri pisanju svetovno uspešnega romana Da Vincijeva šifra, pisci pa so ga zaradi kršenja avtorskih pravic tožili.
Danes grofje Celjski in nikdar več - Ana Wambrechtsamer
Zanimiva pripoved dogajanja na naših tleh (12. do 15. stoletje)
Celjski grofje so izhajali z gradu Žovnek v Savinjski dolini. Prvi pomemben grof je bil Herman, ki je že bival na celjskem gradu, nasledil pa ga je sin Friderik. Tretji v vrsti Celjskih grofov, ki so medtem postali knezi, je bil Urh, zadnji iz mogočne hiše Celjske. Po njegovi smrti so oblast nad našim ozemljem prevzeli Habsburžani.
Habsburžani - Eva Demmerle
Knjiga o vladarski dinastiji Habsburžanov (1273 do 1918)
Izvirajo iz Švice in sicer z gradu Habichsburg, po katerem so dobili svoje ime. Prvi habsburški vladar je bil Rudolf I., sledila pa mu je dinastija, ki je vladala večjemu delu Evrope več kot 600 let. Najbolj poznani cesarji so bili Karl V., Marija Terezija in med zadnjimi še Franc Jožef I.

Glasba

Zlato pero - Bernard Grun
Knjiga o Wolfgangu Amadeusu Mozartu (1756 do 1791)
Wolfgang se je rodil v Salzburgu in je že kot otrok koncertiral po Evropi. Skomponiral je številne koncerte, simfonije in enaindvajset oper, med njimi so najbolj znane Idomeneo, Beg iz seraja, Figarova svatba, Don Giovanni in Čarobna piščal. Umrl je v veliki revščini star komaj 35 let, pokopan pa je na Dunaju.
Beethoven - Carl Piddol
O nemškem skladatelju Ludwigu van Beethovnu (1770 do 1827)
Rodil se je v Bonnu, kasneje pa se je preselil na Dunaj, kjer je živel večino svojega življenja. Bil je izreden improvizator, zložil pa je devet simfonij, številne koncerte in opero Fidelio. Njegova najbolj poznana dela so Eroica, Deveta simfonija in Oda radosti, himna Evropske skupnosti. Proti koncu življenja je popolnoma oglušel.
Verdi - Claudio Casini
Knjiga o Giuseppu Verdiju, italijanskem opernem skladatelju (1813 do 1901)
Že v mladosti je pokazal velik talent za glasbo. Ustvarjal je gledališko glasbo. V dolgem življenju je napisal 29 oper, med katerimi so najbolj poznane Nabucco, Rigoletto, Trubadur, Traviata, Don Carlos, Aida in Othelo. Na njegovem pogrebu v Milanu je bilo preko 300.000 ljudi.
Bohemi in metulji - Janos Bokay
Roman o Giacomu Pucciniju (1858 do 1924)
Giacomo je pripadal četrtemu rodu znamenite glasbene družine Puccinijev. Kljub revščini je šel zaradi velike nadarjenosti študirat v Milano. Njegove opere so drugačne od Verdijevih, najbolj poznane pa so La Boheme, Tosca, Madam Butterfly in Turandot. Največ je ustvarjal ob jezeru v Torre del Lago, kjer je tudi pokopan.
Burno življenje - Jean Rousselot
Roman o Fredericu Chopinu (1810 do 1849)
Knjiga govori o največjem poljskem skladatelju in virtuozu na klavirju, Fredericu Chopinu, ki se je rodil v Varšavi. Njegov izjemen talent je botroval k temu, da se je podal po svetu in se ustalil v Parizu, kjer je skomponiral številne mazurke, poloneze in valčke. V francoskem glavnem mestu je še zelo mlad tudi umrl.

Slikarstvo

Primavera - Lang György
Knjiga o Sandru Botticelliju (1445 do 1510)
Veliki italijanski renesančni slikar Sandro Botticelli se je rodil v Firencah, kjer je preživel večino svojega življenja. Največ slik je ustvaril po naročilu vladarja Lorenza de Medici. Med najpomembnejša dela sodita sliki Pomlad (Primavera) in Rojstvo Venere, ki sta razstavljeni v palači Uffizi v Firencah.
Leonardo - Bruno Nardini
Leonardo da Vinci (1452 do 1519)
Leonardo da Vinci, nekoliko mlajši od Botticellija, velja za največjega italijanskega genija, ki je ustvaril številne slike, med katerimi je najbolj poznana Mona Lisa, ki je razstavljena v pariški galeriji Louvre. Bil je tudi izvrsten kipar, poznavalec človeške anatomije, arhitekt in inovator. Pokopan je v francoskem kraju Amboise.
Michelangelo - Romain Rolland
Michelangelo Buonarroti (1475 do 1564)
Michelangelo, najmlajši od treh velikanov italijanske renesanse, je bil predvsem izvrsten kipar, ki je ustvarjal večinoma v Rimu po naročilu papeža Julija II. Njegovi kipi Davida v Firencah, Mojzesa in Pieta v cerkvi sv. Petra so poznani po celem svetu, prav tako pa tudi poslikava stropa Sikstinske kapele v Vatikanu.
Rembrandt - Jan Mens
Povzetek knjige o Rembrandtu van Rijnu (1606 do 1669)
Rembrandt velja za največjega holandskega slikarja. Po prvih letih šolanja je odšel v Amsterdam, kjer je slikal. Bil je izvrsten portretist in je veliko zaslužil. Za klub helebardistov je naslikal znamenito Nočno stražo, ki visi v kraljevem muzeju v Amsterdamu. Rembrandt je na stara leta povsem obubožal in umrl v revščini.

Kako lahko dobite brezplačen povzetek knjige?

Vsi povzetki knjig so povsem BREZPLAČNI.
Do njih lahko pridete, če pravilno odgovorite na tri sorazmerno preprosta vprašanja. Ko vpišite še vaše kontaktne podatke, vam bo studio G-Soft poslal izbrani povzetek knjige. Dobili ga boste avtomatično takoj. Pomagate si lahko na vse načine, predvsem pa se poslužujte Googla in Wikipedije.

Nagradna vprašanja

Kdo je bil Louis de Funes?
kemik
arhitekt
filmski igralec
Kje leži kralj Matjaž?
na Pohorju
pod Peco
v Trenti
Kje leži Viktorijino jezero?
v Afriki
v Kanadi
na Škotskem
Potrdi
Osveži
Spletna stran Povzetki knjig je izdelana tako, da lahko istega dne dobite le en povzetek knjige, že dan kasneje pa drugega.
Če kdo povzetka knjige ne bo dobil, naj nam to sporoči na info@g-soft.si, da mu ga bomo poslali ročno.
ločilo
Spletni studio G-SOFT
Britof 231d, 4000 Kranj
051 - 212 886
info@g-soft.si