Habsburžani

marija terezija
Eva Demmerle
Habsburžani
Volja po moči
Habsburžani so vladali celih 645 let in sicer od leta 1273, ko je bil za kralja Svetega rimskega cesarstva izvoljen Rudolf Habsburški in vse do propada avstro-ogrske monarhije leta 1918. V Svetem rimskem cesarstvu, ki je vladalo 1000 let, so Habsburžani nosili njegovo krono kar 500 let.
Po smrti cesarja Friderika II. je minilo celih triindvajset let, ko se niso mogli sporazumeti, kdo bo novi kralj Svetega rimskega cesarstva. Z nekaj predlaganimi kandidati se ni strinjal papež Gregor X., ki se je nato odločil, da bo cesarja izbral sam, če ga v najkrajšem času ne bodo volilni knezi. Ti so se leta 1273 na srečanju v Frankfurtu odločili za grofa Rudolfa IV., ki je takrat ravno oblegal Basel. Rudolf Habsburški, ki je imel 55 let, je tako postal kralj Svetega rimskega cesarstva kot Rudolf I. S to izvolitvijo se je pojavila družina, ki je do danes oblikovala donavski prostor in Evropo. Rudolf pred izvolitvijo ni bil ne reven in ne bogat, v državni politiki pa ni imel večje vloge.
Kralj je postal cesar, če ga je kronal papež, kar pa se z Rudolfom I. ni nikoli zgodilo. Ni bilo prave priložnosti, saj se je med njegovo vladavino zvrstilo kar osem papežev. Pozneje so se vladarji odpovedali obveznemu papeškemu kronanju in takrat je cesar postal tisti, ki so ga izvolili volilni knezi.
Rudolf I. je bil velik in vitek vladar, ki je bil bister in predan Cerkvi. Kot dober vojaški strateg in taktik si je zmage nad sosedi izboril bolj s pametjo kot silo. Ker je raje živel v mestu kot na gradu in je tudi z oblačenjem kazal na svojo skromnost, saj sta mu bila razkošje in sijaj zoprna, se ga je prijel vzdevek 'ljudski kralj'.
Takrat je bila za Habsburžani že 300-letna zgodovina. Izvirali so s področja Rena, kjer si je dal Werner Habsburški, ki je umrl leta 1028, zgraditi grad Habichtsburg, po katerem je družina dobila ime. Habsburžanom je s spretno politiko porok in dedovanjem uspelo ustvariti osnovo za oblast. Kasneje so se Habsburžani preselili z jugozahoda cesarstva na ozemlje današnje Avstrije, kjer so ostali do današnjih dni.
ločilo ločilo ločilo
Celoten povzetek knjige lahko dobite zastonj na startni strani, če pravilno odgovorite na tri enostavna vprašanja.
Nazaj
Spletni studio G-SOFT
Britof 231d, 4000 Kranj
051 - 212 886
info@g-soft.si